ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO
W ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego: „Żyj smacznie i zdrowo”, klasa II a, uczestniczyła w zajęciach z zakresu zdrowego odżywiania.Temat lekcji brzmiał: „Pięć porcji warzyw i owoców! O tym, jak włączyć je do jadłospisu?”
Lekcja poświęcona była edukacji uczniów w zakresie zaleceń spożycia warzyw i owoców. Zagadnienia poruszane na lekcji dotyczyły 5 porcji dziennie, wielkości porcji, technik obróbki oraz składników występujących w warzywach i owocach, informacje przekazane zostały w postaci pogadanki połączonej z burzą mózgów. Uczniowie na początku zajęć otrzymali plansze, obrazujące poruszane zagadnienia i w trakcie pogadanki w odpowiednim momencie przypinali je na tablicy.
Kolejnym punktem było omówienie wyników spożycia warzyw i owoców w klasie II a na podstawie wcześniej przeprowadzonych ankiet. Następnie po przekazaniu uczniom przygotowanych informacji klasa przystąpiła do pracy w grupach. Każda grupa otrzymała karty pracy zawierające różne produkty, na bazie których uczniowie mieli wymyślić posiłek, w którym głównym składnikiem będą warzywa i owoce. Po opracowaniu dań, liderzy grup przedstawili swoje pomysły innym.
Podsumowaniem pracy było wspólne rozwiązanie Quizu żywieniowego, utrwalającego zdobyte wiadomości. I rozdanie książeczek kucharskich, by każdy z uczestników wzorując się na zamieszczonych przepisach mógł się zdrowo odżywiać.
Zajęcia przeprowadziła Wanda Woźniak w ramach edukacji zdrowe odżywianie .
|